Kotlin Değişken Nasıl Tanımlanır?

Her yazılım dilinde, elde ettiğimiz veya kendi oluşturduğumuz verileri bir değişkende tutup, projemizde o veriyi o değişken üzerinden çağırıp kullanabiliriz. Kotlin’de de istediğimiz türde değişken tanımlayabiliriz. Bunun için var komutunu kullanıyoruz.

var isim = "Kazım"

Yukardaki kod örneğinde string bir değişken oluşturduk. Fakat başlangıçta bunun string olduğunu Kotlin’e söylemedik, dilerseniz söyleyerekte yapabilirsiniz.

var isim : String = "Kazım"

Şimdi ise değişkenimize bir string olduğunu ve değerinin Kazım olduğunu söyledik. Kullandığımız var komutu İngilizce variable kelimesinden gelmektedir. Türkçe karşılığı da zaten değişken demektir. Ayrıca final değişkeni olarakta adlandırabileceğimiz val komutuda kullanılabilir. var komutundan farklı olarak val, atanan değer sonradan değişmez ve ilk atanan değeri saklar içerisinde. Bir nevi sabit değişken diyebiliriz.

//Var ile isim adında string bir değişken oluşturdum ve değeri Kazım olarak atatım.
var isim : String = "Kazım"
//val ile farkliIsim isimli string bir değişken oluşturdum ismi Bünyamin olarak atatım.
val farkliIsim : String = "Bünyamin"
//Şimdi değiştirelim.
isim = "Kazım USLU"
farkliIsım = "Bünyamin USLU"
//sonuç alalım
println(isim)
println(farkliIsim)
//ÇIKTI:
Kazım USLU
Bünyamin

val ile oluşturduğunuz değişkende sonradan değişiklik yapamazsınız bu kod çalışmayacak ve hata verecektir. Ben örnek olması açısından böyle bir kod betiği yazdım. Sadece string değil, int, byte, double, float, long, boolean veri tiplerine göre değişken tanımlayabilirsiniz. Birkaç örnekle kullanımını gösterelim.

 var durum : Boolean = true
 var kesirliSayi : Double = 1.30
 val longSayi : Long = 12
 val intSayi : Int = 10
 var floatSayi : Float = 1.22f

//Direk tanımlayalım:
var durum = true
var kesirliSayi = 1.30
var longSayi = 12
val intSayi = 10
val floatSayi = 1.22f

Double ve float birbirine benzer yapıda kesirli ifadelerdir. Arasındaki fark ise float ile noktadan sonra 7 basamak gelir iken, Double’de bu sayı 15’dir ve sonuç daha kesindir. Örneğin 1.1234567 bu bir float sayıdır. Double ise 1.123456789123456 bu şekilde bir sonuç verir.

Int, Byte, Long, Short gibi tam sayi değişken türleri de yine maksimum alacakları uzunlukla alakalı değişiklik gösterir. Byte 8 bittir. Yani (28 -1) rakamına karşılık gelen 128’den bir küçük değere kadar değer tutabilir. Yine geriye doğru (-28 ) rakamına karşılık gelen -128 kadar bir değer tutabilir. Short 16 bittir. Yani -216 ile 216 -1 sayıları arasında gelecek miktarda bir sayısal ifade saklayabilir. Int 32 bittir ve en çok tercih edilen sayısal ifade biçimidir. Yani -232 ile 232 -1 sayıları arasında gelecek miktarda bir sayısal ifade saklayabilir. En büyüğü Long’tur ve 64 bittir. ani -264 ile 264 -1 sayıları arasında gelecek miktarda bir sayısal ifade saklayabilir.

Değişkenlerin uygulamayı oluşturduktan sonra yüklenen cihazda çalıştırıldıklarında, uygulama hafızası (vram) üzerinde yer kapladığını unutmayın. Tercihlerinizi bu yönde yapabilirsiniz.

BENZER YAZILAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir