PHP Kısa IF Else Nasıl Kullanılır? (Ternary Operator)

Birçok yazılım dilinde artık kısaltma amacıyla yenilikçi yapılar kullanılmaya başladı. Ternary Operator, kısa şekilde koşullu ifadeleri kullanmanıza olanak tanıyan yapı. Kullanımıda oldukça basit. Bu kullanım sadece tek koşullu işlemlerde geçerli olup bu koşullu işlemleri tek satırda ek if else şartlaması yapmadan kullanmanızı sağlayacaktır.

Örnek kullanımını yine işinize yarayacak bir alanda verelim; Diyelim ki bir formda selectbox kullandınız ve veri veritabanında ki değere göre bu selectbox içerisinde yer alan optionu selected yapmak istiyorsunuz. Bunu önce nasıl yaparız ona bakalım;

<?php
$veritabandegeri='acik';
?>
<select>
<option value="acik" <?php if($veritabandegeri=='acik'){ echo 'selected';}?>>Açık</option>
<option value="kapali" <?php if($veritabandegeri=='kapali'){ echo 'selected';}?>>Kapalı</option>
</select>

Kodumuz veritabanı değerinin “acik” olması nedeniyle selectboxumuzda otomatik olarak Açık seçeneğini seçili hale getirecek. Şimdi Ternary operatör kullanarak bunu yapalım.

<?php
$veritabandegeri='acik';
?>
<select>
<option value="acik" <?=($veritabandegeri=='acik') ? 'selected' : null;?>>Açık</option>
<option value="kapali" <?=($veritabandegeri=='kapali') ? 'selected' : null;?>>Kapalı</option>
</select>

Gördüğünüz üzere direk if şartlaması yerine modern yazdırma operatörü = işaretini kullandık, parantez içerisinde şartımızı ekledik. Soru işareti operatörü ile gerçekleşen sonuç doğru ise selected dedik. Eğer sonuç doğru değilse : operatörüyle yanlış durumda eklenecek olanı gösterdik. Bu kadar kısa ve basit.

BENZER YAZILAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir